tiistai 3. syyskuuta 2013

Gameni (がめ煮): kanaa ja vihanneksia

En ole alkavan syksyn kiireiden takia päivittänyt pitkään aikaan ja pahoittelen pientä taukoa aasialaisessa ruoanlaitossa.

Gameni tulee sanasta gamekuri-komu, mikä tarkoittaa kaikkia aineksia sekaisin. Oma reseptini on Machiko Yamadan kirjasta Japanilainen keittokirja (2004, WSOY), jossa se on nimetty "Kana-ja vihannespadaksi samurain tapaan", sillä ruoka oli alunperin Kyushu-saarella asuneiden Kuroda-samuraiden sotaruokaa. Nykyään se on yleinen juhlaruoka ympäri Japania.

Gameni on ihana ja lämmittävä alkusyksyn ruoka, jossa tulevat japanilaiseen tapaan esille kevyet suolaisen- ja sokerin maut yhdistettynä monipuolisten juuresten omaan makuun. Myös inkivääri tuo pataan raikkautta. Jos haluat valmistaa ruoan täysin kasvisversiona, voit korvata kanan friteeratulla tofulla.




Gameni (neljälle)
  • 400 g broilerin suikaleita
  • 100 g valkoista retikkaa
  • 100g bambunversoja
  • 1-2 porkkanaa
  • 1-2 mustajuurta, jos saatavilla
  • 2-3 perunaa
  • rasiallinen shiitake- tai herkkusieniä
  • 50g leikkopapuja tuoreena tai pakastettuna
  • 1 pala inkivääriä tai inkivääritahnaa
  • 3 rkl sokeria
  • 4 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl miriniä
  • 4 dl kananlientä

1. Kuori juurekset ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Huuhtele ja paloittele sienet. Suikaloi inkivääri.
2. Keitä vihreät pavut kevyesti suolatussa vedessä
3. Ruskista broilerit kuumalla pannulla.
4. Kun broileri on kypsää, siirrä palat valmiiksi kattilaan odottamaan
5. Paista samalla tavoin muita vihanneksia hetki kuumalla pannulla ja siirrä nekin samaan kattilaan.
6. Kaada kattilaan kanan ja vihannesten päälle sokeri, soijakastike, mirin ja kananliemi. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmentyneet ja neste vähentynyt.
7. Lisää lopuksi inkiväärisuikaleet ja keitetyt pavut kattilaan ja sekoita. Jaa annokset lautasille.
8. Tarjoile mukana kulhollinen keitettyä riisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti