tiistai 30. heinäkuuta 2013

Tsukimi udon (月見うどん)



Udon on japanilainen paksu vehnänuudelityyppi (tosin samankaltaista nuudelia syödään myös muualla Aasiassa) ja tsukimi udon tarkoittaa kirjaimellisesti kuun katselu udonia. Japanissa tiettyyn vuodenaikaan liittyvät ruoat ovat hyvin tärkeitä ja ihmiset jaksavat innostua niistä paljon enemmän kuin esimerkiksi Suomessa. Tsukimi udon liittyykiin keskisyksyyn, jolloin täydenkuun aikaan on ollut tapana valmistaa tätä nuudeliruokaa. Puoliraaka kanamunan keltuainen nuudeliliemessä esittää syksyn täysikuuta. En voi sanoa ensimmäistä kokeiluani täysin onnistuneeksi, sillä kanamunani hajosi liemessä ja keitin sitä liian kauan, jolloin keltuainen ehti hyytyä vaaleankeltaiseksi kadottaen halutun värin ja ominaisuutensa.

Tsukimi udon (kahdelle) 
  • 100 g udonnuudeleita
  • puolikas kiinankaali
  • 1 kevätsipuli (varsi ja sipuliosa)
  • 2 munaa
  • sesaminsiemeniä koristeeksi
Liemi:
  • 1 pieni pala kombu-merilevää (ei välttämätön)
  • 3 tl japanilaista dashi-lientä jauheena
  • 1 rkl mirin-riisiviiniä (voi korvata etikalla)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl vettä
1. Leikkaa kiinankaali suikaleiksi ja silppua kevätsipuli
2. Keitä nuudelit, valuta kylmässä vedessä ja siirrä syrjään.
3. Tee liemi kattilassa. Kiehauta vesi ja liota kombumerilevän palaa kiehuvassa vedessä hetki, kunnes makua on imeytynyt. Nouki syömäpuikoilla kombulevän pala pois.
4. Lisää kaikki muut liemiainekset kiehuvaan veteen ja sekoita.
5. Lisää kiinankaalisuikaleet ja huuhdellut ja keitetyt nuudelit liemeen.
6. Kun liemi kiehuu taas, riko 2 kanamunaa keittoon. Varo, etteivät munat tartu toisiinsa kiinni, joten jätä niiden välille tilaa. Anna keitoksen kiehua niin kauan, kunnes kanamunat ovat puolikypsiä. Keltuainen ei saa jähmettyä kokonaan, vaan kuuta muistuttavan kirkkaan keltaisen pitäisi näkyä keitossa (se on kuu, jota katsellaan!).
7. Jaa nuudelikeitto kahteen kulhoon, niin, että kanamunat tulevat päälle. Lisää päälle seesaminsiemeniä ja kevätsipulisilppua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti