tiistai 23. heinäkuuta 2013

Japanilainen tantan men (担々麺): nuudeleita, kaalia ja lihaa seesamiliemessä

Vaikka tästä piti tulla kasivspainotteinen blogi, olen taas vääntämässä sianliharuokaa. Dan dan mian eli japanilaisittain tan tan men on alunperin Kiinan Sichuanista kotoisin oleva nuudeliruoka. Sichuanissa sitä hallitsevat alueelle tyypilliset hyvin tuliset maut. Japanilaiset ovat ottaneet kuitenkin myös tämän alunperin kiinalaisen ruoan omakseen ja muunnelleet siitä japanilaistyylisen mm. laimentamalla pistävää tulisuutta. Japanissa kiinalaisperäisistä nuudeleista valmistetut nuudelikeitot (ramen) ovat täysin oma kulinaarisuuden muotonsa, mikä Kiinasta oikeastaan puuttuu, sillä kiinalaiset syövät nuudelit yleensä paistettuna tai keitettynä ilman lientä tarjoiluvaiheessa. Keitot ovatkin alunperin Kiinassa olleet pelkkänä ruokajuomana.


Tämä ruokalaji on työteliäs (valmistukseen menee n.2 h), joten sitä ei kannata valmistaa kiireisenä pika-ateriana. Oman reseptini olen ottanut iki-ihanalta Cooking with dog -Youtube -kanavalta, joka esittelee japanilaisa keittiötä söpö Francis-koira selostajanaan. Koska kiinalaista pak choi pinaattikiinankaalia ei ollut saatavilla, korvasin sen tavallisella kiinankaalilla. Liemestä tuli myös aika mietoa, koska en saanut käsiini chiliöljyä, joka olisi kuulunut ruokaan. Toisaalta soijamaidon ja seesamitahnan pehmeys ilman chiliä tekee liemestä ihanan samettisen.

Japanissa olisi tietysti pyhäinhäväistys käyttää pussinuudeleita, mutta aitojen tuoreiden ramen-nuudeleiden puuttuessa se lienee ainoa vaihtoehto. Eikä minulla ollut edes aitoja isoja ramen-kulhoja, vaan nuudelit popsittiin arabian pienistä...



Tantan men (neljälle)

n. 200 gramma vehnänuudeleita
1 kiinankaali (tai pinaattikiinankaalia, jos saatavilla)
seesamiöljyä
chiliöljyä
sesaminsiemeniä

Keittopohja:
6 rkl seesamitahnaa (tahini-tahnakin käy)
4 rkl soijakastiketta
4 tl viinietikkaa
3 kevätsipulin vartta
1 rkl chiliöljyä (tai chilikastiketta)

Liemi:
4 dl soijamaitoa
6 dl kananlientä (6 dl vettä ja limikuutio)

Jauheliha kastikkeineen:

200g sianjauhelijaa
2 tl valkosipulimurskaa
2 tl inkiväärimurskaa
3 rkl japanilaista misotahnaa
2 rkl sakea tai japanilaista mirin -riisiviiniä

Viipaloi kiinankaali, leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja murskaa inkivääri ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää kaikki mausteainekset lihaan ja paista vielä hetki koko ajan sekoittaen. Siirrä mausteinen liha sivuun omalle lautaselleen odottamaan.

Valmista keittopohja ja liemi. Sekoita kulhossa seesamitahna, soijakastike, viinietikka ja chiliöljy. Lisää hiukan vettä, jos tahna on liian jähmeää. Keitä vesi kattilassa ja lisää siihen liemikuutio. Keitä n. minuutti hiljaisella lämmöllä kunnes kuutio on liuennut ja lisää soijamaito. Yhdistä seesaminen keittopohja kuumaan liemeen ja sekoittele. Lisää vielä kevätsipulisilppu.

Ryöppää kiinankaalin viipaleet kiehuvassa vedessä ja tilkassa seesamiöljyä. Jätä sen jälkeen odottamaan lautaselle ja keitä samassa vedessä vielä nuudelit pakkauksen mukaan.

Kokoa lopulta isotöinen nuudeliruoka. Kaada liemi kulhoon, asettele nuudelit ja sen jälkeen niiden päälle keitetyt kaalit ja jauheliha. Sirottele lopuksi seesaminsiemeniä päälle.

Toisin kuin lännessä on totuttu, nuudelit eivät useinkaan ole pikaruokaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti